Οστεοαθρίτιδα Ισχίου

Εκφυλιστικά Αίτια

 • Προηγούμενος τραυματισμός (κάταγμα, εξάρθρωση, τραυματισμοί χόνδρου).
 • Αναπτυξιακές διαταραχές που προκαλούν ανατομικές ανωμαλίες (π.χ δυσπλασία ισχίου)
 • Παθήσεις ισχίου τις παιδικής ηλικίας όπως η νόσος Perthes (Οστεοχονδρίτιδα ισχίου)
 • Ποικίλες παθήσεις, όπως άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής    
 • Αυξημένη μηχανική φόρτιση (παχυσαρκία, επαγγέλματα με αυξημένη άρση βαρών
 • Αύξηση ηλικίας (άνω των 65 ετών,3 στις 4 γυναίκες πάσχουν από  εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα)

 Μεταβολικά Αίτια

Μεταβολικά νοσήματα (Σ.Δ), τα οποία προκαλούν  ελάττωση της μυϊκής ισχύος και καταστροφές περιφερικών νεύρων

 Ρευματοειδή Αίτια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα , Σύνδρομο Reiter, Σύνδρομο  Sjiogren κτλ

Προκαλούν με διαφορετικό αιτιοπαθολογικό μηχανισμό πάχυνση του αρθρικού θυλάκου

 Αιματολογικά Αίτια

Νόσος Von Willebrant, Νόσος Christmas, μικροδρέπανοκυτταρική  αναιμία, κτλ.

 Αλλαγή της μορφολογίας των αιμοποιητικών κυττάρων και καταστροφή της αρθρώσεως

Λοιμώξεις

Σηπτική αρθρίτιδα :  Βαριά μορφή αρθροπάθειας, λίαν επιθετική, η οποία οφείλεται σε ενοφθαλμισμό απευθείας αρθρώσεως από μικρόβια ή λοιμώξεις ή αιματογενής διασπορά αυτών μετά από λοιμώξεις π.χ δοντιού, αναπνευστικά κτλ

Κλινική Εικόνα

Ο πόνος από την ΟΑ ισχίου,ενίοτε οξύς,καυστικός, εντείνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, ανεξαρτήτως απόστασης, και μπορεί πολύ συχνά να διαταράξει τον ύπνο.  Δυσκαμψία της άρθρωσης συνήθως οι ασθενείς δυσκολεύονται να φορέσουν κάλτσες και παπούτσια.

Διάγνωση- Σταδιοποίηση

Διακρίνονται σε 4 στάδια.

Στάδιο Ι. Στένωση του μεσαθριου διαστήματος

Στάδιο ΙΙ. Σκλήρυνση του υποκύμενου χόνδρου

Στάδιο ΙΙΙ. Σκλήρυνση του υπερκείμενου χόνδρου, καταστροφή του υποχόνδρινου οστούν, σχηματισμός οστεόφυτων, οίδημα αρθρώσεως και βραδυνός πόνος

Στάδιο IV. Οστική καθίζηση, καταστροφή μαλακών μορίων μυϊκών ομάδων, υπεξάρθρημα της αρθρώσεως και αλλαγή του μηχανικού άξονα

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε αρθροπλαστική. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο πόνος που προέρχεται από την αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Χρήση παυσίπονων
 • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών
 • Μείωση σωματικού βάρους
 • Αποφυγή φορτίων, άρση βάρους, τροποποίηση δραστηριοτήτων (σκάλες, χαμηλά καθίσματα, βοήθημα με τα άνω άκρα, ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων πέριξ εξαρθρώσεως, άσκηση, κολύμπι, αερόβια γυμναστική)
 • Χρήση μπαστουνιού (στην έναντι από την πάσχουσα πλευρά)
 • Φυσικοθεραπεία
 • Ένεση στεροειδών στην άρθρωση του ισχίου
 • φυτικές ουσίες από του στόματος οι οποίες περιέχουν συστατικά χόνδρου όπως γλυκοζαμίδη, MSM, κολαγόνο, χονδροιτίνη, υαλουρονικό, διασερίνη κτλ.
 • Εγχυση Αυτόλογων ενεργοποιημένων Αιμοπεταλίων (PRP)
 • Έγχυση Βλαστοκυττάρων

Παρόλα αυτά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με την πάροδο του χρόνου οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης καθίστανται αναποτελεσματικοί. Η ένταση του πόνου και ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα γίνονται αφόρητα. 

Σε αυτό το σημείο η Αρθροπλαστική Ισχίου αποτελεί μονόδρομο.

Παραδοσιακά οι αρθροπλαστικές ισχίου αποτελούνται από μια μεταλλική μπάλα – σφαίρα τοποθετημένη σε μια πλαστική κοιλότητα (κοτυλιαία πρόθεση).

Η πλαστική επιφάνεια στήριξης φθείρεται με την πάροδο του χρόνο, με ρυθμό μάλλον σχετιζόμενο με το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου. Αυτό έχει σαν επακόλουθο νεότεροι ασθενείς με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής να έχουν αυξημένο ρίσκο αναγκαιότητας δεύτερης αρθροπλαστικής ισχίου (αναθεώρησης – Revision) επέμβαση που είναι πολυπλοκότερη και υπόκεινται σε υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Βάση των ανωτέρω, ιστορικά, η αρθροπλαστική ισχίου σπανίως εφαρμοζόταν σε ασθενείς κάτω των 60 ετών.

Χάρη στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν παραχθεί επιφάνειες στήριξης που ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερα επίπεδα δραστηριότητας και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτές οι καινούριες επιφάνειες στήριξης είναι συνήθως μέταλλο πάνω σε ειδικό σκληρότερο πλαστικό ή κεραμικό πάνω σε κεραμικό. Ως εκ τούτου, είναι τώρα πολύ πιο σύνηθες, νεότεροι ασθενείς να χειρουργούνται καθώς η πλειονότητα αυτών, που η αρθρίτιδα τους προκαλεί αφόρητους πόνους, επιλέγουν να έχουν ποιότητα ζωής από το να ζουν με τον πόνο.

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μια αποτελεσματική επέμβαση αποκατάστασης και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να αντέξουν άλλο τον πόνο και την ανικανότητα και εφόσον τα πλεονεκτήματα καθώς και οι πιθανοί κίνδυνοι της μεθόδου έχουν εξηγηθεί πλήρως από το χειρουργό και έχουν κατανοηθεί από τον ασθενή.

 

πισω

επικοινωνηστε μαζι μασ

Αν θέλετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού …