Ρήξη Μηνίσκου

Συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος και η χειρουργική αποκατάστασή τους αποτελεί ίσως τη συχνότερη επέμβαση στη σύγχρονη Ορθοπαιδική. Τα χειρουργεία δεν περιλαμβάνουν πλέον ανοικτές τομές, αλλά εκτελούνται αρθροσκοπικά. Ο μηνίσκος είναι το αμορτισέρ του γόνατος. Η βασική του λειτουργία είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζει ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος. Γι’ αυτό, η λειτουργία του μηνίσκου παίζει καταλυτικό ρόλο στο να διατηρείται η άρθρωση υγιής. Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος. Αμφότεροι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης του μηνίσκου. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί, επίσης, και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Συμπτώματα & Αντιμετώπιση για Ρήξη Μηνίσκου

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι συγκεκριμένα και αφορούν κυρίως σε πόνο και οίδημα. Ειδικότερα, οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για οξύ πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση. Μερικές φορές, μπορεί να «κλειδώνει» το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση της άρθρωσης, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Διάγνωση

Η διάγνωση εκλογής είναι η Μαγνητική Τομογραφία (MRI)

πισω

Αντιμετώπιση στη Ρήξη Μηνίσκου

Ο Μηνίσκος έχει τρεις ζώνες αιμάτωσης,και διαφορετικών ειδών ρήξεις(λοξή,εγκάρσια,επιμήκης,δίκην λαβής κάδου,δίκην ράμφους παπαγάλου κτλ)οπότε και η θεραπεία του διακρίνεται σε συντηριτική αντιμετώπιση με ΜΣΑΦ(Μη Στρεροειδή Αντιφλεγμονώδη)και φυσιοθεραπείες, ενδαρθρικές εγχύσεις βλαστοκυττάρων ή αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP) καθώς και χειρουργική αντιμετώπιση.

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο κομμάτι του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου. Όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Αρθροσκόπηση για ρήξη μηνίσκου

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μισού εκατοστού έκαστη. Από τη μια τομή, τοποθετείται ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Από τη δεύτερη τοποθετούνται ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης.

Συρραφή Μηνίσκου

Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Αναίμακτη μέθοδος, με παραμονή στο νοσοκομείο περίπου 12 ώρες. Επιτρέπει την άμεση φόρτιση του σκέλους και την επιστροφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε 15 μέρες. Καθώς η μέθοδος καταγράφεται σε video wall, ο ασθενής έχει την δυνατότητα λήψης οπτικού υικού σε CD ή στικάκι.

επικοινωνηστε μαζι μασ

Αν θέλετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού …